Call for a free consultation: 01273 915010 or
Schools Upgrade, London
Cityzen provided consultancy and design services for a group of London schools.
Client

Eaton House School

Services

M&E, Renewables, New Sub Station, Electrical Consultancy, Lighting Design & Building Regulation compliance

Contractors

Baxall Construction, AEC installations, Brith Services, DGM Electrical, Biotecture (Green Wall)

Products

Solar Edge Inverters and optimisers, NVC Lighting,

Total build cost

£ N/A

Most recently, we were part of the team developing an administration block and undercroft within the school, a project that included all mechanical and electrical services. We had a very tight brief to design and get contractors to change over boilers and install a new innovative lighting scheme. The development included a green wall, rainwater harvesting and LED lighting throughout. We also developed the BREEAM pre assessment and energy modelling.

The new lighting scheme was required for an undercroft that linked one part of the school to another. The client wanted something fun and creative for this space, which could otherwise have become dark and oppressive. So the challenge was to develop a scheme that would not only light a dark utility space, but also inspire its users: staff, school children and parents. Budget and time constraints added to the pressure of getting the right solution installed and tested within a two week period over the Easter holidays, so it would have been easy to just use a standard lighting design.  Innovation was key to this project, both in terms of the layout and design. A cost-effective design for the undercroft was proposed, which used timber strips that created angles. This provided the perfect opportunity for Cityzen to design a randomised lighting pattern.

The lighting scheme utilises LED strips in a broken pattern within aluminium channels between wooden slats, together with colour change LED strips at the top of each column. The scheme makes use of sensors and controls to ensure the system only runs when required, lowering overall running costs. The colour change is controllable via phone app and wall-mounted controllers, allowing school staff to control the atmosphere themselves as required.

On another occasion, we were asked to design and oversee the installation of a large PV array, to help the school cut their base load running costs and their carbon emissions. This has helped the school with their commitment to reduce their impact on the environment and gives them a practical and educational discussion piece, which will leave a lasting impression on the children.

Initially, we were approached to help with a new substation connection, mains upgrade and new metering. This was required due to the gradual expansion of one of the schools and old electrical services tripping. We designed, procured and oversaw the works.

Schools require all their works to be done out of hours and in school holidays, therefore they have to be planned and carried out within strict timeframes as well as budgets. The works were performed over a three week Christmas break period, and included a very tight schedule of ground works, electrical works and redecoration to ensure the school would be open for the first day of term.